Tippek, tanácsok

Mit takar a következő szolgáltatás?

Könyvelés: Könyvelés: a gazdasági események bizonylatok alapján történő folyamatos feljegyzését és nyilvántartását értjük alatta. A szolgáltatás általában tartalmazza a kimenő és bejövő számlák nyilvántartását, a kiegyenlítés-, és kintlévőség figyelését, a pénztárbizonylatok és bankbizonylatok feldolgozását, valamint az év végi mérleg és adóbevallások összeállítását. Új vállalkozás indításakor érdemes először a könyvelővel konzultálni.

Adótanácsadás: az adózási tanácsadás általában adójogi és gazdasági konzultációt jelent, amely kiterjedhet a vállalkozás működésének átvilágítására, a gazdasági környezet elemzésére, üzleti terv készítésére valamint jövedelmezőségi és hatékonyság-vizsgálatokra. Célja többnyire az adóterhek minimalizálása.

Képviselet: A hivatalok (APEH, TB, önkormányzatok és más hatóságok) szokása, hogy "egyeztetés végett" berendelik a vállalkozót, illetve hosszas ügyintézési procedúrákat kényszerítenek ki. E terhet veszi le vállunkról a könyvelőiroda, ha elvállalja képviseletünket a hivatalok előtt. Ilyenkor általában óradíjban fizetünk e szolgáltatásért. Ha nem értjük, miért kell egyeztetnünk a hivatalban, akkor jobb, ha rögtön a könyvelőiroda képviselőjét küldjük magunk helyett.

Bérszámfejtés: a bér- és munkaügyi témákban történő könyvelést jelenti. Általában tartalmazza a havi bérek számfejtését, jövedelem-elszámolást, az OEP és TB nyilvántartások és bevallások összeállítását, a magánnyugdíj-pénztári bevallások és a személyi jövedelemadózással kapcsolatos zárlati teendők elvégzését.

Cégalapítás: új vállalkozás alapítása, átalakulás, vagy tulajdonosváltás esetén történő jogi és ügyintézési szolgáltatást jelent. A cégformák szerint különféle tarifák az ügyintézés bonyolultságát és a kötelezően fizetendő költségeket (okmánybélyegek, közzététel díjak stb.) tükrözik. Hasznos szolgáltatás akkor, ha tapasztalat híján szeretnénk, ha valaki "levezényelné" a teljes folyamatot, valamint megszervezné a könyvelővel, közjegyzővel és ügyvéddel való találkozót.

Jogi képviselet: a jogi szolgáltatások nyújtását is vállaló könyvelőirodák szolgáltatását jelenti. Nem csak peres ügyekben lehet rá szükségünk, hanem üzleti ügyek intézése (pl. ingatlanügyek) kapcsán is.

Könyvvizsgálat: a számviteli kimutatások értékelése, hitelesítése. A könyvvizsgálat némely vállalkozásban kötelező, de néha akkor is érdemes igénybe venni, ha nem az. Tartalmazhat számviteli, gazdasági környezetvizsgálatot, ügyviteli értékelést, könyvviteli minősítést. Kiterjedhet a gazdasági beszámolók véleményezésére, adóelszámolások felülvizsgálatára, eredmény-auditálásra is. Értékelheti a vállalkozás pénzügyi, vagyoni, nyereségpozícióit, elősegítheti a tulajdonosi érdekek, a törvényességi előírások betartását.

Üzleti tanácsadás: üzletviteli konzultáció, amelynek célja a vállalkozás jövedelmezőségének javítása. Tartalmazhat általános gazdasági tanácsadást, alkalmazotti továbbképzést, számviteli és gazdasági programok bevezetését, válságmenedzsmentet, hatékonyságfokozó eljárások alkalmazását, gazdasági és jogi problémamegoldást.

Könyvelő szaknévsor

A szaknévsorban több mint 350 szolgáltató (könyvelő, adótanácsadó, könyvvizsgáló) közül választhat vállalkozásához megfelelő partnert.

Keresés szakterület szerint »